Hvad ønsker du svar på?

Er du også en af dem, der har svært ved at vurdere, hvornår man må smide maden ud? Det kan også være, at du er en af dem, som smider maden ud, så snart den har passeret datoen for sidste anvendelse. Men faktisk, så er der meget mad, som man må spise langt efter sidste anmeldelsesdato. Læs med her, for at blive lidt klogere på det hele.  

Som hovedregel skal du kunne kende forskellen på “sidste anvendelsesdato” og “bedst før”.  

 

Sidste anvendelsesdato

Hvis du spiser mad efter overskreden dato, der er mærket med “sidste anvendelsesdato”, så risikerer du at blive alvorlig syg. Det bør egentlig være nemt at huske på, da “sidste anvendelsesdato” direkte fortæller dig, at produktet sidst må anvendes (fortæres) efter nedskrevne dato. Alligevel estimeres det at en tredjedel af den danske befolkning, er af den overbevisning, at “bedst før” og “sidste anvendelsesdato” har samme betydning. 

 

Bedst før 

For at rette op på den uklare formidling, fik selskabet Too Good To Go idéen om en tilføjelse til “Bedst før” mærkningen. “bedst før” betyder nemlig, at du sagtens kan spise maden efter den mærkede dato, såfremt fødevaren stadig virker frisk.  

Tilføjelsen, som flere store fødevareproducenter har taget til sig, ses som “ofte god efter”. Denne tydeliggørelse skulle gerne gøre folk opmærksomme på, at fødevaren ikke nødvendigvis er fordærvet.  

 

Brug dine sanser

Men hvordan ved man så, om maden er for gammel, hvis man selv skal til at vurdere det? Det korte svar er: brug dine sanser! Lugt, smag (en smule!) og mærk på fødevaren. Er der noget, der adskiller sig fra tilstanden fødevaren normalt plejer at være i?  

Derudover skal man være opmærksom på at opbevare sine fødevaren korrekt. Du må jo fx ikke bevare en mælk uden for køleskabet, men du bør også være opmærksom på alle dine andre fødevarer. Informationer om opbevaring af fødevaren kan du altid læse dig frem til på etiketten.