Hvad ønsker du svar på?

Psoriasis er en af de mest almindelige hudsygdomme i Danmark, der rammer to til tre procent af befolkningen.

Hvad er symptomerne på psoriasis?

Psoriasis kendetegnes ved røde, skællende og kløende udslæt, der kan dække store dele af huden. Psoriasis viser sig ofte i hårbunden, på albuer og knæ og den nedre del af ryggen. Pletterne kan være alt fra håndfladestore sammenhængende områder til møntstore eller dråbeformede.

Hvad er årsagen til psoriasis?

Årsagen til psoriasis er ukendt, men man kender dog til en del af de sygdomsmekanismer, der ligger til grund for psoriasis. Forskning på området tyder på at de hvide blodlegemer medvirker til at psoriasis udvikler sig. De hvide blodlegemer er en del af kroppens immunforsvar, men de kan få signaler, der gør at de begynder at dele sig mere end nødvendigt.

Selvom årsagen ikke kendes, så kan sygdommen sættes i gang af infektioner, stress eller visse lægemidler, som gør huden rød og hævet og får hudcellerne til at dele sig meget hurtigt.

Hvor hyppig er psoriasis?

Sygdommen rammer to til tre procent af befolkningen, og er lige hyppig ved både mænd og kvinder. Psoriasis kan forekomme i alle aldersgrupper, men begynder oftest i 15-30-års alderen. Psoriasis er desuden en arvelig sygdom, og i 50 % af tilfældene findes sygdommen i den nærmeste familie. Psoriasis er også en kronisk sygdom, hvilket betyder at når man først har fået sygdommen, så slipper man aldrig af med den igen. Man kan dog have lange perioder uden udbrud.

Hvilken behandling findes der?

Man kan selv være med til at forbedre tilstanden ved at undgå stress, holde sig fra alkohol, holde op med at ryge og tabe sig. Det har også vist sig at være en effektiv behandling at solbade og bade i saltvand.

Psoriasis behandles ofte lokalt med salver og cremer. Der findes blandt andet cremer med binyrebarkhormoner, som virker mod symptomerne. De må dog kun bruges i op til 4 uger. Der er dog andre cremer, der har vist sig effektive ved behandling af psoriasis, heriblandt Vitamin B12 creme. Læs mere om Vitamin B12 cremer her.

Ved sværere tilfælde af psoriasis kan man benytte PUVA-behandling, som består af en kombination af tabletbehandling og solarielys. Tabletter er den foretrukne behandling ved blandt andet psoriasisgigt, som ofte følger ved udbrud af psoriasis.