Hvad ønsker du svar på?

Som du måske kan se, stammer begrebet fra ordet “species”. “species” er et ord, du måske er lidt mere bekendt med. En species er en art. En art er en gruppe af populationer, som er isoleret fra andre, i forhold til forplantning. Altså: folk af samme art kan forplante sig på hinanden, men folk fra forskellige art kan ikke. Kort sagt: En ko og en hund kan ikke få et afkom sammen. 

Racisme  

Så langt så godt. Du kender sikkert også begrebet racisme. Du forbinder det sikkert med noget negativt, da du ved, at det handler om at tilskrive mindre værdi til folk, der er en anden “race”. I virkeligheden er der ikke forskellige racer blandt mennesker, men nærmere befolkningsgrupper. Men engang mente man virkelig, at vi var opdelt i forskellige racer.  

Her kom begrebet “racerenhed” på spil. Det bedste eksempel på racerenhed i historien er naturligvis fra 2. verdenskrig, hvor Hitler var af den overbevisning, at det tyske folk ville blive styrket, såfremt der blev “ryddet op” blandt “racerne”.  

Okay, så nu hvor begreber “racisme” og “species” er klarlagt, kan du måske se, at “speciesisme” er en sammentrækning af de to ord. Det handler nemlig om at diskriminere på baggrund af art. At tillægge forskellige species eller arter forskellige værdier.  

 

Speciesisme er aldrig universelt

Faktisk er speciesisme utrolig udbredt i Danmark. Her synes vi, at det er forkert at spise en hund eller kat, men helt okay at spise en ko eller gris. Her tillægger du altså nogle dyr værdien “kæledyr” og andre dyr værdien “mad”.  

For mange danskere er tanken om at spise en hund meget bizart at forholde sig til. Men i Kina, og mange andre lande, spiser man hunde hver dag. I Mange asiatiske lande som fx Nepal og Indien er koen hellig, og må ikke spises. Speciesisme ændrer sig altså, alt efter hvilket land du opholder dig i! 

 

Fortaler for speciesisme: Peter Singer

Du kan blandt andre støde på begrebet hos den australske filosof, Peter Singer. Singer mener at basale rettigheder, som fx rettigheden til at undgå smerte, ikke bør ekskluderes til den menneskelige art. Naturligvis ville det ikke give mening at give dyr rettigheden til at stemme, da de ikke er intelligente nok til at forstå det. Men ifølge Singer, bør lige interesser betyde lige rettigheder. Da alle er interesserede i at undgå smerte, bør alle derfor have retten til at undgå det. For mange er det dog en fra ekstrem holdning.